17 de setembre 2009

VA DE SUBTÍTOLS

Ens morim de ganes de veure Tres dies en família, la pel·lícula de Mar Coll premiada al Festival de Cine de Màlaga. Hem consultat la cartellera i hem vist que encara la fan a Barcelona, en versió en català subtitulada en castellà.

Primer ens hem alarmat: ningú a Barcelona entén el català, que fan falta els subtítols en castellà? La nostra alarma ha esdevingut sorpresa quan gent que està a l’aguait ens ha informat que es tracta d’una moda, que a París ja fa temps que s’hi projecta cinema francès subtitulant en anglès i a Londres cinema anglès subtitulat en americà del nord, que es veu que ho fan perquè la gent aprengui idiomes. Aquí la sorpresa s’ha convertit en incredulitat: ningú a Barcelona sap castellà? Aquesta sí que és bona! Sí que han anat a menos, aquests de Can Fanga! Al nostre poble, que som gent culta, tothom el parla de primera, el castellà!

Finalment, estem esperançats. De ben segur que ara als cinemes de Madrid subtitularan en català les pel·lícules espanyoles. És maco, això! Serà d’aquesta manera que els de la capital d'Espanya ens comprendran i ens arribaran a estimar. I quin goig que serà arribar a Madrid i que, hospitalàriament, tothom et parli en català!

En definitiva, anirem contents a veure la pel·lícula de la Mar.